Lina Hading är vald till ny ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening.
– Jag är tacksam för att ha fått förtroendet, säger hon.
I helgen valdes Lina Hading, 27, till ny ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening (LR Stud) för verksamhetsåret 2021/22. Lina Hading är nyexaminerad studie- och yrkesvägledare från Umeå universitet och arbetar sedan två år tillbaka på en gymnasieskola i Tingsryd.
– Jag känner mig otroligt peppad och glad på det här verksamhetsåret. Jag har suttit i styrelsen i två år redan, som ledamot och nu senast som vice ordförande, vilket innebär att jag har samlat på mig mycket erfarenhet kring vad uppdraget innebär.
Att kombinera yrkeslivet som syv med ordförandeskapet tror hon inte kommer att vara några problem.
– Jag har redan gjort i flera år, den biten oroar mig inte. Sedan vet jag att jag inte kommer kunna resa runt lika mycket som jag vet Rebecca Roth har gjort under hennes verksamhetsår innan pandemin. Där har jag inte samma möjligheter. Det är tur att vi är så bra på digitala möten.
Rebecca Roth, avgående ordförande i föreningen, önskar Lina lycka till som ny ordförande.
– Det känns tryggt att lämna över ordförandeskapet till Lina, hon är en mycket kompetent och driven person som jag är säker på kommer utföra stordåd. Det känns extra glädjande att LR Stud får en ordförande som är syv, det tror jag är bra för föreningen, säger hon i ett pressmeddelande.
I år 2021 fyller Lärarnas Riksförbunds studerandeförening 40 år. Tittar man bakåt i tiden kan man konstatera att det är högst ovanligt att det är en studie- och yrkesvägledare som tar plats som ordförande i föreningen.
– Det har nog bara skett vid ett tillfälle tidigare. Så det är lite ovanligt, säger Lina Hading.
Innebär detta mer fokus på syv än tidigare?
– Ja, kanske mer fokus än tidigare år. Men lärarfrågorna kommer inte att komma i skymundan på något sätt. Jag är väldigt insatt i lärarnas utbildningar och jag arbetar tätt med lärare på min arbetsplats. Det ligger inte långt bort från mig.
Vilka blir de viktigaste frågorna för LR Stud framöver?
– Vi har antagit nya fokusfrågor. Internt har vi antagit en fokusfråga som handlar om rekryteringen; hur vi kan bli fler medlemmar och engagera fler studenter. Det är ett generellt problem i dag att man tappar medlemmar och facket är inte lika starkt som det engång varit, säger Lina Hading och fortsätter:
– Sedan har man två externa fokusfrågor – en som vi antagit i år och en som antagits förra konventet. Den ena handlar om att vi vill rensa upp bland arbetsuppgifterna för syv och lärare, särskilt för nyexaminerade.
Den nyantagna fokusfrågan handlar om legitimation.
– Vi tycker att studie- och yrkesvägledare ska ha en legitimation. Det är ett jättestort problem i dag att man anställer obehöriga syvare och det leder till en försämrad kvalitet på skolorna. En legitimation kan visa på bristen och problemet.
I frågan tar man även upp problematiken med att lärare inte får ut sin legitimation efter examen.
– Det tar för ofta många månader för nyexade att få ut sin legitimation. Det påverkar anställningsbarheten och hur man faktiskt kan arbeta. Det kan innebära att du inte kan sätta betyg och får rätt lön.
Under Lärarnas Riksförbunds kongress 2020 klubbades det igenom nya stadgar som innebär man kan sitta som ordförande längre än två år. Du kan dock inte bli invald till centrala styrelseuppdrag allt för länge efter examen.
– Det innebär att jag inte kommer vara valbar vid nästa konvent 2022 och kommer bara att sitta ett år ordförande. Det är tråkigt för mig, men samtligt är det viktigt att studerandeföreningen består av studenter eller personer som nyligen har studerat.
Avslutningsvis, varför ska man gå med i facket som student?
– Det finns väldigt många anledningar till varför man ska gå med i facket. Jag engagerade mig för att få göra min röst hörd och driva frågor som jag tycker är viktiga. På sitt eget lärosäte kan man vara med och påverka sin egen utbildning, vi är starkast tillsammans.