I höst kommer majoriteten av NTI Gymnasiets skolor att erbjuda kurser i AI (artificiell intelligens). Philip Gullberg är central förstelärare i programmering och teknik på NTI Gymnasiet i Sollentuna och den som leder arbetet med att skapa skolornas nya kurser.
Intresset för de nya AI-kurserna är redan stort bland elever på NTi Gymnasiets skolor.
– Vi är i en spännande fas av AI där mycket händer och vi vill att våra utbildningar håller jämna steg med teknologins snabba framsteg. När vi startar med AI-kurser på gymnasiet så hjälper det oss att säkerställa att våra elever rustas med nödvändiga färdigheter och kunskaper för att lyckas i en teknologidriven värld, säger Philip Gullberg.
Det är Skolverket som har beslutat att AI ska bli ett nytt ämne på gymnasiet och komvux till hösten 2024. Det innebär att skolor i Sverige kan erbjuda kurser i AI inom ramen för sina befintliga program och som ett individuellt val. Kurserna kommer bland annat ge eleverna insikt i hur AI påverkar samhället och hur de kan använda AI för problemlösning.
– AI förväntas ha en genomgripande påverkan på samhället i stort, inklusive jobb inom teknik, utveckling och ingenjörsvetenskap. Våra AI-kurser ska hjälpa eleverna att bli bättre på att lösa problem genom att använda AI, ungefär på samma sätt som en miniräknare hjälper till i matematik. Tanken är att kunskapen om AI ska bli ett värdefullt verktyg för eleverna i framtiden, säger Philip Gullberg.
Denna korta film visar hur Philip Gullberg beskriver AI:
AI för alla på NTI Gymnasiet Odenplan
På NTI Gymnasiet Odenplan pågår förberedelserna för höstterminens nya kurs. Skolans mål är sedan tidigare att ge sina eleverna de senaste kunskaperna i programmering, teknik och matematik. De nya AI-kurserna blir framöver ett komplement till dessa kurser för elever på el- och energi- samt teknikprogrammet, men kursen kommer även att erbjudas som ett individuellt val till alla skolans elever.
– De nya kurserna kommer att ge eleverna en unik möjlighet att ligga i framkant och förhoppningsvis också öka intresset för vidare studier inom teknik och matematik. Det finns en stor nyfikenhet, både bland våra nuvarande elever och bland de elever i årskurs nio som söker sig hit till nästa läsår, säger Katherine Berg, rektor på NTI Gymnasiet Odenplan.
Katherine Berg hoppas nu att fler elever ska våga satsa på teknikprogrammet, då det råder en skriande brist på ingenjörer i Sverige.
– Vi vill ge våra elever möjlighet att lära sig tillämpa sin kunskaper i praktiken, inte bara studera ämnena från ett teoretiskt perspektiv. Det kan de göra i ett makerspace som finns på alla skolor. Då blir utbildningen både relevant och mer intressant, samtidigt ger vi våra elever ett försprång inför vidare studier på tekniska högskolor som Chalmers och KTH.
Gymnasieskolor i Stockholm som erbjuder AI-kurser i höst
NTI Gymnasiet Nacka Strand
NTI Gymnasiet Odenplan
NTI Gymnasiet Sollentuna
NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm
Kontakta gärna skolornas rektorer för mer information.